Hlubina bublajícího magmatu

hdc4zr5havh11

Občas si připadáte jako v temném lese…

Velmi emoční výstup Grety na summitu OSN vyvolal doslova bouří kolem lidí s Aspergerovým syndromem, a to jak prožívají svět. Pomineme-li, že se jednalo o poněkud teatrální projev, jehož cílem bylo vzbudit lítost. Někteří lidé ho vnímají jako silně rušivý element. Emoční projev kvůli teatrálnosti nejen, že nebyl autentický, ale rovněž útočí vesměs jenom na sentiment. Ve skutečnosti se nesnaží najít prostor pro debatu. Jde o hrubou rétorickou chybu, kterou lze označit za pouhý populismus.
Nikoliv za rétorický korektní argument v diskuzi, která si jistě zaslouží vážnost a ne „emoční přešlapy“. Či za cílený útok na samotné OSN, které se snaží samozřejmě není zodpovědné za klimatické změny. Za ty ostatně není zodpovědní nikdo. Klima se měnilo a bude měnit bez ohledu na člověka. My můžeme pouze udělat jenom to, aby se z malého deštíku nestal přívalový liják. OSN není anti obžalovaný, ale soudce, snažící se „spravedlivě rozsoudit“. Tudíž, chce-li Greta opravdu něčeho dosáhnout měla by se tento chybám AS, ne AS vyhnout. Ať už to bylo na její vlastní popud nebo popud týmu, který bych v tom případě doporučovala vyhodit a najmout nový. A tohle vycití každý, kdo je trochu empatický. Člověk může mimo jiné prožívat emoce povrchně nebo jít do opačného extrému.
Jsem nezkrotný živel emocí…
Osobně jsem AS a k tomu štír. Což je kolikrát velmi nebezpečná kombinace. O ženách ve znamení štír se tvrdí, že se snadno promění v tornádo, tsunami a chrlící vesus v jednom okamžiku a vzápětí jsou klidné jako zenový mistr. Budu-li citovat pasáž z horoskopu o štírkách, kterou jsem si už zapamatovala již před lety: „Ujišťuji vás, že nebesa neznají horší běsnění, než když žena Štír ztratí svou obvyklou kontrolu nad svými uvnitř kypícími emocemi. Dokáže být zpupná a despotická, sarkastická a ledová – a najednou se rozpálit jako trouba při dvě stě padesáti stupních Celsia. Dovede zuřivě nenávidět i vášnivě milovat. Dovede vřískat jako poplachová siréna nebo šeptat jako zamilovaná hrdlička. Jedním si můžete být jist – nikdy to není jen odvar“.
Více zde: http://m.kosmetikaradka.webnode.cz/numerologie/znameni/stir-zena/
A teď si vemte, že jste na spektru. Své emoce prožíváte opravdu velmi intezivně. Je pro mně velmi snadné vylítnout a proměnit se v povodeň, co likviduje vše, co ji jest v cestě stojí. Domy, lidi, stromy. Vše bude smeteno. Když mně něco naštve, což je pro mně jako pro cholerika snadné, tak klidně na celé okolí nadávám používajíce slovník mistra dlaždice, pláči nebo mlátit hlavou o zeď. Často to lidé popisují jako nevyzralost. Ale jde jen o prožívání bez korekce. Dětské, bez příkras a přesudku. Bez cenzury, co by tomu řekli ostatní?

Definujte mi porozumnění…
Má se za to, že my AS nerozumíme svému okolí. Jestlipak to není naopak. Rozumíme mu tak dobře, že si říkáme: „wft?!“. Čím více o tom vím a dostává se mi nových poznatků, tím více docházím k tomuto závěru.
Problém není v prožívání ani v chápaní emocí, ale ve společnosti kolem nás. Mnoho As je ve skutečnosti hodně citlivých na mimoverbální komunikaci a mimiku. Učili nás však, jak je správné na to reagovat. Co je norma a co už není tolerováno. Pokud jste tzv. NT příjmete to jako nezvratný fakt. Prostě slunce je žluté a tečka.
Ale mysl AS je neuvěřitelně kritická. Pochybující i sama o sobě. Neustále se snaží o to, aby ji někdo přesvědčoval o pravdivosti existence. Jakmile kolečko jenom trošilínku dře, už bije na poplach. Pak si uvědomíte, že je kolem vás samé protiřečení. Jenže vy chcete mít v tom pořádek. Dvě protichůdce informace nemůžete zařadit do stejné přihrádky. NT je do ní hodí automaticky a dál to neřeší či si jednu vyberou a druhou zahodí. Pro AS mají ale obě stejnou váhu. Tak, které sakra dát přednost? AS jsou celkově citlivější na kognitivní disonanci.
Protože nás nikdo neučil ani neřekl, co to vlastně vnímáme, máme v tom občas pěknej hokej. A tak někdy doslova tryskáme jako gejzír a snažíme se najít rovnováhu mezi tím, co prožíváme a co bychom měli dle světa prožívat. A hlavně, jak to dávat najevo. Pokud je vám není třeba pět není tolerováno, aby dospělý člověk vyjádřil své emoce tím, že bude mlátit hlavou o zeď či řvát jako na lesy. Prožívat a nedat najevo přivádí leckdy nejednoho AS do tenze, kterou každý řeší různě. A děti ještě nemají tolik zkušeností, aby věděly, co od nich vlastně ta naše pokrytecká společnost chce.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *