Slovo úvodem

Čím tak začít…. Vlastně ani pořádně nevím, co na úvod napsat.
Rozhodla jsem se pokračovat v již započatém díle a ouha. Narazila jsem na problém, najednou jsem nevěděla, jak bych měla svůj nový blog vlastně pojmout. Jak co udělat. Ne, že bych s tím neměla už nějaké zkušenosti, ale tvořila jsem poslední dobou víceméně fan stránky, kde byl statický obsah. Tenhle blog však chce jiný přístup.
Proč jsem se vlastně rozhodla přímo nepokračovat ve starém? Inu, tenkrát když jsem ho zakládala, tak se dal hezky editovat. Teď reklama kam plivnete s tím, že verze bez nich je placená. A upřímně, mi tuhle vyšlo levněji. Navíc si tu můžu dělat svoje psí kusy a dávat si svoje reklamy.
A tak jsem se jala do nastavování, instalací a aktivací pluginů. Víte, přemýšlela jsem, že mi nejvíce vyhovuje tenhle systém, použití WordPressu. Názvy postupem času mění svůj význam. Dříve se vyloženě jako šablonový web označovaly různé blogísky na blogu.cz třeba. Dneska by se dalo říct, že je to každý web, co si ho člověk nenechal vytvořit od předtitle po zatitle na míru. A to nejen v rámci kódu, ale i grafiky.
Co si vybrat?
Nuže trocha zamyšlení… Weby jako již zmínění blog.cz, webgarden.cz, webnode.cz… jsou pro úplné začátečníky ideální. Stačí si vybrat šablonu a je to. O nic víc se starat nemusíte. Vzhled si můžete přizpůsobit k obrazu svému. Teda, pokud vám stačí jenom nahrát jiný obrázek. Některé umožňují přihlášení a vkládání externích zdrojových kódů jako jsou ankety, návštěvní knihy… Samozřejmě, často jsou na nich reklamy a máte doménu tzv. třetího řádu.
Pak jsou weby fungující na tzv. cms alias redakční systém. Tady je už potřeba mít vlastní hosting, protože bude potřeba nahrávat na server. Stále je to ještě legrace. Je to krapet složitější než v prvním případě. No pro někoho, až moc. Nicméně je to ideální, pokud máte rádi volnost a zároveň se s tím nechcete celé dny mořit. U obou možností si můžete upravovat vzhled editací css. Pomocí různých pluginů můžete přidat na svůj web podstatě cokoliv. Ačkoliv je to vhodné pro začátečníky, přeci jen by bylo dobré mít nějaké podvědomí o tom, jak co funguje než jen klik sem, klik tam a je to.
Vlastnímu řešení se nic nevyrovná…
A jsme u třetí možnosti. Sama jsem si na vlastní kůži postupně vyzkoušela všechny tři. Tady si píšete hezky všechno od Adama. Přípojení do databáze, příkazy, html tagy a plno věcí, které v předchozích možnostech neřešíte. Je to fakt sranda celé dny hledat v kódu zapomenutí středník nebo neuzavřenou závorku. A to nemluvím o tom řešit zabezpečení, aby vše fungovalo jak má. Dokud nenahrajete stránku na server poskytovatele hostingu nevíte, jak vaše dílo bude vypadat. Samozřejmě zkušení programátoři a kódeři si to dokážou vizualizovat v hlavě. Máte zde tu absolutně největší volnost, zároveň je to taky nejnáročnější.
Většinou vám stačí první dvě možnosti. Jsou však situace, které vyžadují třetí možnost, kterou si často zaplatíte. Hrabat se sám v kódu je pro někoho docela nuda a jeho mozek přitom kolikrát usne. Takže jen tupě zírá na obrazovku a marně se snaží dát něco dohromady. Nicméně, bavíme se o tvorbě složitějších webů než podstatě stránek, co jsou text obalený html tágy.
Ostatně na toto téma bylo napsáno spoustu textů a víceméně s tím souhlasím: https://www.jakpsatweb.cz/zpusoby.html. Podstatě jde o to, jak moc se s tím chcete patlat a co od toho vyžadujete.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *